Zašto je važna VAKCINACIJA KUĆNIH LJUBIMACA (PSI I MAČKE)

od strane апр 17, 2022Kućni ljubimci, Veterinar0 Komentara

Vakcinacija pasa

Foto: Pexels

Vakcinacija je najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti. Aplikacijom vakcine omogućavamo imunskom sistemu jedinke da prilikom kontakta sa divljim sojem uzročnika adekvatno odreaguje i spreči razvoj bolesti. Vakcinišu se isključivo zdrave jedinke psa, tako da je od izuzetne važnosti obaviti detaljan klinički pregled pre vakcine. U prvih nekoliko nedelja života štenci se zaštićeni prisustvom maternalnih antitela u cirkulaciji. Međutim, u periodu od 8 do 12 nedelje života nivo maternalnih antitela opada, tako da je imunski sistem šteneta sposoban da adekvatno odreaguje na vakcinaciju. Štenci koja imaju nizak nivo maternalnih antitela mogu i pre 8. nedelje da odreaguju na vakcinaciju, a nasuprot štenci sa višim nivoom antitela će tek posle 12. nedelje života biti pripremljeni za aktivnu imunizaciju. Iz navedenih razloga prvu vakcinaciju protiv zaraznih bolesti štene treba da primi u uzrastu od 6 do 8 nedelja. Nakon prve, štene prima dve revakcine u razmaku od 4 nedelje. Na ovaj način se vakcinacija protiv zaraznih bolesti završava sa 14, odnosno 16 nedelja.
Uzročnici koje sadrži vakcina protiv zaraznih bolesti su: parvovirus, virus štenećaka (morbilivirus), adenovirus, parainfluenca virus i određeni sojevi bakterija roda Leptospira. Sve zarazne bolesti, koje uzrokuju navedeni virusi i bakterije imaju visok stepen mortaliteta, čak i pored primene adekvatne terapije. Pored vakcinacije protiv zaraznih bolesti svi psi stariji od 3 meseca moraju zakonski biti mikročipovani i vakcinisani protiv besnila. Vakcinacija protiv besnila je jednokratna. U slučaju putovanja u zemlje EU, mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila adekvatno obrađen serum vakcinisane jedinke se šalje u Pasterov zavod Novi Sad radi određivanja titra antitela na virus besnila.
Obe vakcine, protiv zaraznih bolesti i besnila se nadalje primaju jednom godišnje radi održavanja nivoa antitela u krvi i samim tim adekvatne zaštite jedinke od bolesti.
Pored navedene dve obavezne vakcine, psi se mogu vakcinisati i vakcinom protiv zaraznog kašlja koja obuhvata dva uzročnika, canine parainfluenza i Bordetella bronchiseptica. Ova vakcina se preporučuje psima koji su pod visokim rizikom od oboljenja (psi u odgajivačnicama, u prihvatilištima, azilima).

Vakcinacija mačaka

Foto: Pexels

Mačići se u starosti od 8 do 9 nedelja vakcinišu prvi put vakcinom protiv zaraznih bolesti. Vakcina sadrži atenuirane uzročnike virusnog rinotraheitisa (herpesvirus i kalicivirus) i panleukopenije (parvovirus). Revakcinacija se vrši jednokratno u razmaku od 4 nedelje od prve vakcine.
Bitno je napomenuti da vakcina ne sprečava obolevanje od virusnog rinotraheitisa, nego redukuje i ublažava kliničke simptome. Ne vakcinišu se gravidne(trudne), kao ni mačke u laktaciji. Pre vakcinacije svaku mačku treba pregledati radi utvrđivanja zdravstvenog stanja.
U Republici Srbiji se mačke vakcinišu protiv besnila i mikročipuju sa navršenih 3 meseca starosti. Vakcina protiv besnila je jednokratna, a busterizacija se vrši na godišnjem nivou, kao i protiv zaraznih bolesti.

Jos Blogova

UDOMITE STARIJEG PSA

UDOMITE STARIJEG PSA

Zašto udomiti starijeg psa? Većina ljudi, kada razmišlja o nabavci novog psa, zamišlja štenca. Oni koji žele isključivo udomiti psa takođe često insistiraju na štencu ili mladom psu. Psi koji imaju neku manu ili stariji psi na dnu su popisa poželjnih ljubimaca i često...

opširnije
ČIPOVANJE KUĆNIH LJUBIMACA – PSI I MAČKE

ČIPOVANJE KUĆNIH LJUBIMACA – PSI I MAČKE

Čipovanje pasa i mačaka je proces kojim se obeležava jedinka životinje, a razlozi su višebrojni. Čipovanje je za vašeg ljubimca bezbolno, efikasno i korisno. Odgovorno vlasništvo je najbliže povezano sa ovim postupkom. Ukoliko vam nestane kućni ljubimac, mnogo ga je...

opširnije
Ima li životinja dušu

Ima li životinja dušu

Mnogi vlasnici pasa postavljaju pitanja: Da li psi imaju dušu i da li idu u Raj? Čini se da se neki više brinu za dušu svog ljubimca nego za svoju. Odgovori na ova pitanja nisu nimalo jednostavni. Mnogi su se bavili ovim pitanjima – veterinari, uzgajivači pasa,...

opširnije