O nama

Ljubitelji životinja i prirode

Zelene Šape

Ko smo mi?

Mi smo grupa volontera koja se okupila sa ciljem da zaštiti napuštene životinje i da očuva životnu sredinu, pa su tako „Zelene šape“ i zvanično osnovane 9. 4. 2017. (matični broj 28228945, Agencija za privredne registre)

KAKO SMO UVEZALI

OVA 2 CILJA?

S obzirom na to da u Srbiji, prema zvaničnim informacijama iz 2019. godine, najveći broj komunalnog otpada odlazi na deponije, a reciklira se samo 3%, odlučili smo da na lokalnom nivou podignemo svest o reciklaži, a time pomognemo i napuštenim životinjama.
woman-dog-playing-outdoor
Naime, u našu akciji reciklaže „ZELENI SUPERHEROJ“ uključio se veliki broj sugrađana koji nam redovno doniraju svoj otpad (PET, limenke, staklo, karton). Takođe, akciji reciklaže stakla su se pridružili i pojedini kafići i restorani koji nam doniraju svoju staklenu sirovinu.
icons

Reciklažom svih ovih sirovina uspevamo da skupimo deo novca za kupovinu hrane i plaćanje veterinarskih usluga za više od 100 životinja o kojima brinemo, a koje na dnevnom nivou pojedu oko 45kg hrane.

 

hand-holding-dog-paw

Našu brigu o napuštenim životinjama su prepoznale i lokalne pekare, fastfood radnje i restorani koji nam doniraju svoje ostatke hrane. Smanjenje prehrembenog otpada u našoj lokalnoj zajednici je još jedan od načina na koji smo uvezali ekologiju i brigu o napuštenim životinjama. U Srbiji se, prema nezvaničnim podacima, godišnje baci više od 250.000 tona hrane, dok podaci Ujedinjenih nacija ukazuju da u svetu 1,3 milijarde tona proizvoda namenjenih ishrani završi na otpadu.

 

trees

Reciklaža nije jedini način na koji vodimo računa o prirodi. Svake godine organizujemo čišćenje divljih deponija i obale reka, a tokom godine zasadimo i par stotina stabala.

market-online
book-ring-image-icons

Pored ovakvih akcija imamo i ulične akcije, kao i online aukcije knjiga, nakita, slika i drugih doniranih stvari. Sav novac od prodaje donacija namenjen je za kupovinu hrane i pokrivanje veterinarskih troškova naših štićenika. Naravno, tu ste vi, naši dragi donatori,  koji nam pomažete novčanim donacijama, donacijama u vidu hrane i preparata za mace i kuce, ponekom ogrlicom, povocem, igračkom, kućicom ili materijalom za istu.