Veterinar

Saveti i preporuke

veterinarian

Veterinar

Saveti i preporuke

Othranjivanje mačića na cuclu

SMEŠICA ZA MACE

    • 2dl mleka BEZ laktoze (mace ne vare laktozu, beba će dobiti proliv i uginuti)
    • žumance (belance bacite ili iskoristite za sopstvene potrebe)
    • kašičica putera (imitira masnoću mačijeg mleka)

NAČIN PRIMENE

Mleko i puter zagrejati dok se puter ne rastopi. Zatim skloniti mleko da se ohladi i razmutiti žumance u smešu. Mleko ne sme biti vruće pri dodavanju žumanceta jer će se zgrudvati. Smešu odložiti u frižider. Može se koristiti nekoliko dana, a zatim baciti ako se sve ne iskoristi.

KAKO HRANITI MAČE

Za početak se postarajte da je mače utopljeno, u suprotnom neće jesti. Mače uzmite u krilo tako da leži u prirodnom položaju i ponudite mu da jede smešicu koju ste pre toga napravili. Smešica mora biti mlaka, nikako hladna i vrela. Ako mače ne zna šta da radi, slobodno mu špricnite malo mleka oko usta. Ukoliko i to ne pomogne slobodno ga držite za glavu i gurnite špric ili cuclu sa strane u usta i špricnite mleko da oseti, onda bi trebalo da ide k’o podmazano. Količina popijenog mleka zavisi od uzrasta i nekad od samih mačića. Hranjenje ponoviti svaka 3 sata, kako rastu razmak smanjivati.

small-kitten-and-baby-milk

PRIPREMA ZA SPAVANJE

Kad ste završili hranjenje, vreme je za wc. Uzmite vlažnu maramicu za bebe ili neku bez alkohola, može i blago navlažen wc papir (wc papir nekad nadraži kožu anusa, ali se može rešiti Pavlovićevom mašću). Mače okrenite na leđa i blago masirajte deo kod guze i genitalija u pravcu kazaljke na satu ili suprotno, kako vam je lakše. To stimuliše mače da obavi nuždu. Nakon nekog vremena mačići će biti ukakani i upiškani, pa ih treba nekad okupati (da, može, nije opasno). Koristite šampon isključivo za mace koji, možete naći u petšopovima, jer šamponi i sapuni za ljudsku upotrebu izazivaju iritacije, crvenilo, svrab, opadanje dlake itd. Mačetu oprati guzu i stomačić pod mlakom vodom s šamponom za mace. Nikako ne kvasiti glavu. Kad ste okupali mače, dobro ga istrljajte peškirom, a zatim osušite fenom za kosu na najslabijoj jačini kako ne biste opekli mače. Za svaki slučaj držite ruku blizu kako bi regulisali toplotu. Sad kad smo nahranjeni, okupani, osušeni, vreme je za nunanje. U kutiju stavite flaše s vrućom vodom, prebacite neki peškir ili staru majicu da se mače ne opeče. Mače ušuškajte. Prebacite preko kutije neki peškir ili majicu kako bi zamračili (naravno ne da zatvorite totalno, malo ostavite prostora da vazduh ulazi), kako bi mačići brže zaspali. Spasite jedan život već danas…

Othranjivanje Štenaca na cuclu

SMEŠICA ZA ŠTENCE
  • 5dl mleka BEZ laktoze (štenci su manje osteljivi na laktozu iz kravljeg mleka nego mačići ali bolje da se ne igramo i ne rizikujemo)
  • 1 žumance (belance bacite ili iskoristite za sopstvene potrebe)
  • kašičica meda (kujino mleko sadrži dekstrozu kao izvor ugljenih hidrata, te se stavlja malo meda)
NAČIN PRIMENE

Mleko i malo meda zagrejati dok se ne sjedine. Zatim skloniti mleko da se ohladi i razmutiti žumance u smešu. Mleko ne sme biti vruće pri dodavanju žumanceta jer će se zgrudvati. Smešu odložiti u frižider. Može se koristiti nekoliko dana, a zatim baciti ako se sve ne iskoristi.

DODACI ISHRANI

Na celu količinu smeše koju ste napravili možete dodati:
AD kapi za bebe (20 kapi kad se smeša ohladi)
C vitamin za decu (1 kesica rastvorljivog praška)
B kompleks (1 kapsula)
Preporučujemo da se za svaki slučaj konsultujete s veterinarima.

KAKO HRANITI ŠTENE

Za početak se postarajte da je štene utopljeno, u suprotnom neće jesti. Štene uzmite u krilo tako da leži u prirodnom položaju i ponudite mu da jede smešicu koju ste pre toga napravili. Smešica mora biti mlaka, nikako hladna i vrela (38c je idealna temperatura mleka). Ako štene ne zna šta da radi, slobodno mu špricnite malo mleka oko usta. Ukoliko i to ne pomogne slobodno ga držite za glavu i gurnite špric ili cuclu sa strane u usta i špricnite mleko da oseti, onda bi trebalo da ide k’o podmazano. Količina popijenog mleka zavisi od uzrasta i nekad od samih štenaca. Hranjenje ponoviti svaka 3 sata, kako rastu razmak smanjivati. Radi bolje evidencije savetujemo da zapisujete u notese kad je štene jelo i koliko je jelo, kao i da pratite kilažu šteneta.

puppy
VRŠENJE NUŽDE I PRIPREMA ZA SPAVANJE

Kad ste završili hranjenje, vreme je za wc. Uzmite vlažnu maramicu za bebe ili neku bez alkohola, može i blago navlažen wc papir (wc papir nekad nadraži kožu anusa, ali se može rešiti Pavlovićevom mašću). Štene okrenite na leđa i blago masirajte deo kod anusa i genitalija u pravcu kazaljke na satu ili suprotno, kako vam je lakše. To stimuliše štene da obavi nuždu.

Nakon nekog vremena štenci će biti ukakani i upiškani, pa ih treba nekad okupati (da, može, nije opasno). Koristite šampon isključivo za pse, koji možete naći u petšopovima, jer šamponi i sapuni za ljudsku upotrebu izazivaju iritacije, crvenilo, svrab, opadanje dlake itd. Trixie šampon za pse je dobar.

Štenetu oprati guzu i stomačić pod mlakom vodom i šamponom za pse. Nikako ne kvasiti glavu. Kad ste okupali štene, dobro ga istrljajte peškirom, a zatim osušite fenom za kosu na najslabijoj jačini kako ne biste opekli štene. Za svaki slučaj držite ruku blizu kako bi regulisali toplotu.

Sad kad smo nahranjeni, okupani, osušeni, vreme je za nunanje.

U kutiju stavite flaše s vrućom vodom, prebacite neki peškir ili staru majicu da se štene ne opeče. Štene ušuškajte. Prebacite preko kutije neki peškir ili majicu kako bi zamračili (naravno ne da zatvorite totalno, malo ostavite prostora da vazduh ulazi), kako bi štenci brže zaspali.

Spasite jedan život već danas…

Jež u Bašti

JEŽIC U BAŠTI?

Dobrodošao! Ježićima počinje uskoro zimski san (Oktobar-Novembar, ali neki su aktivni i do Decembra) tj. proces hibernacije do proleća. Pa ćemo pisati jedan tekst kako da im pomognemo da se valjano, bezbedno i nesmetano pripreme za zimu. Naravno ne valja preterivati, da se ježići ne ulenje.

BORAVAK U VAŠOJ BAŠTI

(bezbednije nego na ulici):

obezbedite prilaz ježićima (pomerite ciglu, dasku ili prepreku koju ježić ne može da prođe)

napravite skrovište (možete sami napraviti ili naručiti već gotovu kućicu putem interneta, samo uradite to što pre kako bi se ježići navikli na kućicu…ili jedan deo bašte ne kosite, ostavite korov da izraste, ježići će sami napraviti dom, obožavaju “neuredna mesta”)

bezbednost na prvom mestu (kada radite u dvorištu ili bašti obratite pažnju da ne povredite ježiće, takođe kada parkirate kola pazite da vam se ne zavuku pod točkove)

hedgehog

POMOĆ U ISHRANI

(ne hranite ih svaki dan, dovoljno je svaka 2-3 dana po malo, želimo da i sami love i traže hranu): PILETINA I RIBA(kuvana, nikako živo, i bez začina): -piletina -losos -tuna POVRĆE (bareno): -zelena salata -rukola -zeleni deo maslačka -kelj -španać -brokoli -slatki krompir -asparagus -rotkvica, repa -zelena paprika -šargarepa VOĆE -jabuka -banana -višnje -kruška -papaja -mango -dinje, lubenice -breskva -šljiva -bundeva -bobice (jagode, maline, borovnice, ribizle…) KONZERVIRANA I DEHIDRIRANA HRANA : -konzervirana hrana za mačke (piletina) -granule za mačke (piletina)

ŠTA NIKAKO NE DAVATI

hleb (ne sadrži hranljive sastojke za ježa) -mleko (kao i mačke ježevi ne vare laktozu) -luk (bilo koji) -čokoladu (bilo koju prerađevinu od šećera) -svinjsko meso, goveđe, ovčetinu itd -paradajz -pečurke -običan krompir I opet napominjemo, ne hraniti ih svaki dan, dovoljno je svaka 2-3 dana. Hranjenje obaviti predveče. Pomozite ježićima već danas!

Lisica u Gradu

Videli ste lisicu u gradu?

Bez panike, samo je ostavite na miru da ide svojim putem jer je najverovatnije u potrazi za hranom. Lisice se ne hrane uvek isključivo mesom, one spadaju pod svaštojede. Lisice kao kućni ljubimci jedu: – meso (piletinu, zečetinu…) mešavinu smrznutog povrća (čeri paradajz najzdraviji) – voće (maline, kupine, jagode, višnje) – konzervirana hrana za pse – granule za pse

Izbegavati: žitarice – proizvode od žitarica

fox

NAPOMENE:

Ako vidite mladunce, ma koliko slatki-preslatki nemojte ih dirati. Lisice su sklone odbacivanju mladunaca ako osete ljudski miris na njima. I ne zaboravite da im ostavite posudice s vodom. Pomozimo im već danas, nije teško biti fin.