Saveti za vašeg ljubimca

od strane нов 12, 2021Veterinar0 Komentara

Koliko god pazili na kućne ljubimce, nezgode se uvek događaju. Svaki vlasnik bi trebao znati da pruži svom ljubimcu prvu pomoć, dok ne stigne do veterinara.

Ovde ćemo vam objasniti neke postupke prve pomoći pri najčešćim nezgodama.

Lom kostiju
Ukoliko je životinju udario auto, ili je pala, pa postoji mogućnost preloma kostiju. Treba je imobilisati, i doneti kod veterinara, koji će uraditi RTG(Rentgen snimak). Ukoliko se sumnja na prelom karlice ili povrede unutrasnjih organa, psa bi trebalo poloziti na nosila, odnosno napraviti ih od priručnih materijala, kao što su daska ili cebe.

Rane
Ukoliko se životinja posekla, trebalo bi staviti kompresu i zavoj, i doći kod veterinara. Ukoliko rana jako krvari, pa životinja ulazi u stanje šoka, ekstremitet bi trebalo podvezati između mesta krvarenja i srca. Za to vam može poslužiti komad užeta, kaiš ili nešto slično. Hitno kontaktirati veterinara.

Opekotine
Ukoliko se životinja opekla ili polila vrućom tecnošću, to mesto bi trebalo rashladiti, odnosno na to staviti led, a ukoliko je zahvaćena veća površina, ta površinu se može staviti pod mlaz hladne vode kroz nekoliko minuta. OPEČENO MESTO NE ZAMOTAVATI!!! Kontaktirati veterinara koji će sanirati ozleđenu površinu.

Otrovi
Psi, a pogotovo štenci uvek traže nešto za igru i žvakanje. U toj igri, lako dođu do raznih otrova, posebno ukoliko imaju pristup garaži ili podrumu.

1) Izazivanje povraćanja:
Izazvati povraćanje samo za određene otrove i ako je pas pri svesti i ako može povraćati. Za izazivanje povraćanja se koristi slana voda u koncentraciji od 3 čajne kasicice soli na pola čaše tople vode ili 3% hidrogen(100-200ml)
2) Pranje životinje:
Prati životinju samo kod određenih otrova, oprati vodom i sapunom i nekoliko puta detaljno isprati.
3) Davanje vode:
Dajte vodu samo kod određenih otrova, u slučaju da je uzeo kiselinu treba dati vodu sa soda bikarbonom.
Prva pomoć:
Oživljavanje životinje:
Postaviti životinju da leži na desnom boku. Zavisno od veličine životinje, sa jednim ili oba dlana pritiskati rebra ritmički. Nakon svakih 10-15 stiskanja grudnog koša, 2 puta dati veštačko disanje.

Veštačko disanje je najlakše davati na način da se životinji zatvore usta sa oba dlana, pa se daje veštačko disanje na nos.

Jos Blogova

Инвестиции И Софт: 5 Торговых Терминалов Для Торговли На Бирже Хабр

Открыть демо-счет можно бесплатно, чаще всего срок его использования не ограничен. Уже после одного дня использования платформа станет для вас проще, а через неделю вы с легкостью будете ориентироваться в его функциях. Чтобы во время учебы и тренировок не рисковать...

opširnije